Guide: Montering av skyddsfilm på extraljus

Här visar jag hur vi monterar transparent skyddsfilm (finns även fler varianter) på en uppsättning extraljus, inte speciellt svårt eller kostsamt och med tanke på hur lätt dessa spricker kan det vara en god investering.

Det vi använder är förutom skyddsfilmen, en skrapa, en våffelduk att torka med, Glass Clean fönsterputs och ett rakblad.
Bild

Vi börjar med att rengöra glaset, med Glass Clean , och torka det helt torrt med duken.
Bild

Vi mäter ut hur mkt film som ska användas per ljus och klipper.
Bild

Bild

Spraya på ett tunt lager vanligt vatten utan tillsatser.
Bild

Det finns skyddsplast på både bak och framsidan, så se till att dra av den som är på klistersidan (den åt håller filmen låg rullad, syns oftast) dra av den och lägg sedan på filmen på den fuktade linsen.
Bild

Skrapa sedan noggrant ut allt vatten tills filmen fäster ordentligt,
Sedan är det bara att ta fram rakbladet eller vad annat jättevasst man har till han och noggrant skära runt, försök att se till att inte ha lös film utanför kanterna, då det är lättare att det då kommer in skit som kan göra att filmen lossnar eller blir stygg.
Bild
Bild

Skrapa sedan noggrant ut ev kvarvarande vatten tills filmen fäster ordentligt, små små vatten "kristaller" kan förekomma, dessa försvinner efter ett tag.
Bild

Vid det här laget brukar skyddsfilmen på skyddsfilmen (haha lustigt) vara lite repig, är så fallet är det bara pilla bort den.
Bild

Och nu är vi klara, följer man detta och lägger filmen när lyktorna är fräscha blir resultatet helt osynligt och välidigt hållbart.
Bild

Bild

MVH/